Najčešća pitanja koja bi Vas mogli zanimati u vezi PVC stolarije

Kako maksimalno uštedeti na energiji
01/07/2015
Komparativna analiza svih stolarija
01/09/2015

Najčešća pitanja koja bi Vas mogli zanimati u vezi PVC stolarije

1. Zašto se odlučiti za PVC a ne za drvenu stolariju?

Zbog svojstva samog PVC materijala, kao i zbog tehnologije proizvodnje stolarije od ovog materijala koja se u značajno većoj meri razvijala tokom godina, drvo kao materijal za izradu stolarije je postalo istorija. Karakteristike PVC stolarije, kao što su odlična termička izolacija i izolacija od buke, lako održavanje, praktično neograničen vek trajanja (govorimo o provereno kvalitetnoj stolariji), su razlozi zašto posle čitanja ovog odgovora više nećete imati dilemu kada birate materijal za stolariju.

1. Već imate drvenu stolariju. Da li je zameniti za PVC?

U najvećem broju slučajeva, naš odgovor je DA (sem ako niste neko od retkih koji imaju stolariju od najkvalitetnijeg drveta). PVC stolariju odlikuju odlične termoizolacione sposobnosti, što sa starom drvenom stolarijom nije slučaj. Osetićete to i po debljini svog novčanika – manje ćete plaćati energiju koju uložite za grejanje (bilo da se grejete na struju, ugalj ili drva) ili hlađenje, i tako prestati da “bacate novac kroz prozor”.

3. Koliko PVC stolarija štedi energiju u odnosu na drvenu stolariju?

Uštede variraju od 35-50%. Sem smanjenja tih troškova, više nećete imati troškove održavanja drvene stolarije koje je podrazumevalo šmirglanje, farbanje, zaštićivanje – i to na svakih nekoliko godina (najčešće i troškove majstora koji bi to radio). PVC stolarija izrađena od kvalitetnih materijala, će trajati i biti ista izgledom i funkcijom kao prvog dana, sve dok ne odlučite da je promenite.

4. Od kojih se elemenata sastoji PVC stolarija, npr. prozor, i koji su kriterijumi pri njihovom izboru?

Sastoji se od 3 glavna elementa: profili, stakla i okovi.

Za izradu krila i štoka prozora se koriste profili. Oni su ključni deo PVC stolarije jer od njihovog kvaliteta zavise i sve karakteristike stolarije. Najčešće možete čuti da se njihova podela vrši prema broju komora (petokomorni, osmokomorni…). Naravno, što veći vroj komora, karakteristike su bolje (izolacija, čvrstoća, stabilnost…). Međutim, praksa je pokazala da profili sa manjim brojem komora proizvedeni od strane poznatih kvalitetnih proizvođača, imaju bolja svojstva od onih profila sa većim brojem komora nekih proizvođača kojima kvalitet nije na prvom mestu.
Pri izboru stakla, treba znati da se na PVC stolariju ugrađuju dvostruka ili višestruka stakla (često ćete čuti i “vakuum stakla”, što je nepravilno). Dvostruka se sastoje od dve staklene ploče hermetički zatvorene, između kojih se stavlja neki isušivač (vazduh ili neki drugi gas). Mogu biti niskoemisiona ili climaguard (ta dva tipa su u našoj ponudi) a oba tipa su termoizolaciona, jer je poznata karakteristika stakla da povećava efekat sunčeve energije i tako često preterano zagreva prostorije, što ova stakla u većoj meri eliminišu. Izbor stakla zavisi od izbora profila (npr. dvostruka idu na profile sa manje komora, višestruka na one sa velikim brojem komora).
Okovi su deo prozora koji omogućuju da prozor maksimalno dobro ispunjava funkciju u položaju koji Vi izaberete (otvoreno, zatvoreno, ventilacija, itd.), kao i lakoću izbora tog položaja. Pod okovima se podrazumeva ručica za otvaranje-zatvaranje, spojnice, tj. šarke (povezuju krilo i štok), i sistemi za zaključavanje (mehanizmi koji obezbeđuju otvaranje, zatvaranje i zaključavanje). Veoma je bitno da su okovi kvalitetni, jer npr. dobre izolacione karakteristike profila mogu “pasti u vodu” ako zbog okova nemamo dobro zaptivanje između krila prozora i štoka.

5. Od čega zavisi cena PVC stolarije?

Na cenu utiče puno faktora – profil, dimenzije, staklo, okovi.

Najveći udeo u ceni nosi izabrani profil. Od njega najviše zavisi kvalitet stolarije. Tako postoje PVC profili različitih proizvođača (različitog kvaliteta), sa varijacijama u izboru broja komora, dizajna, boje, itd.
Sa povećanjem dimenzija, raste i količina upotrebljenog profila za izradu stolarije, što znači da za veće dimenzije stolarije varijacije u ceni, u zavisnosti od profila, mogu biti velike.
Cenu stakla za Vašu stolariju formiraju veličina i vrsta stakla (dvostruko, višestruko) a oni zavise od prethodna dva faktora – izabranog profila i dimenzija stolarije. Na formiranje cene stakla utiče još i to da li birate tzv. IZO staklo, odnosno ono sa boljim izolatorskim karakteristikama, koje je, naravno, i skuplje.
Okovi formiraju cenu stolarije, ali ne u većoj meri kao prethodni faktori.

6. Koliko traje pvc stolarija?

Čak i nakon 30 godina, pvc stolarija zadržava svoj izgled, jedino što može da kalira (a i ne mora) jesu gume za dihtovanje, koje se lako promene…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *